
פאזת האדמה ומערכת העיכול ברפואה הסינית
ברפואה הסינית ישנן חמש פאזות. אחת מהן היא פאזת האדמה שמכילה את שתי המערכות האנרגטיות של הקיבה והטחול. הם אחראים על התחלת תהליך העיכול והזנת הגוף. הגדרת הטחול והקיבה לפי הספר "בין שמים לארץ":
"כמו אמא אדמה, הטחול הוא הספק המתמיד, האש שסביבה הגוף אוסף על מנת להתחדש".
האם חשבתם למה חרדה או דאגה משפיעה על מערכת העיכול שלך? כאבי בטן או שלשולים לפני מבחנים, או פגישות, מצבים כמו מעי רגיז שמושפע ממצבי לחץ, ועוד.
התשובה היא הקשר המיוחד בזרימת האנרגיה שיש בין הטחול והקיבה. כשהטחול חלש נראה בעיה בהתמרת המזון, נראה בחילות או התכווצויות בבטן ואי נוחות. טחול שבחסר עלול לגרום לעייפות במיוחד לאחר ארוחות או עליות וירידות באנרגיה. דבר המשפיע על היכולת שלנו להתמודד עם מתח וניהול לחצים במהלך היום. לעיתים נראה עלייה ברמות הסוכר בדם, ברפואה המערבית זה מקביל לתפקוד ירוד בתאי הלבלב, דבר המוכיח את הקשר בין הטחול והלבלב שעובדים בסינרגיה (אך לכל אחד תפקיד משלו).
התרבות המערבית מכלה את אנרגיית הטחול והקיבה: הצמדות לחיטה ומוצרי חלב, מזון קר, מזון גולמי, אכילה בדרך או במהירות ובשעות לא קבועות, חיים ללא פעילות גופנית וכמויות גדולות של מתח וחרדה שלא נפרקים, כל אלה מחלישים את מערכת העיכול. אנטיביוטיקה ותרופות אחרות מוסיפות לכך.
בגלל כל אלה, אנחנו חסרי אנרגיה וחסרי מוטיבציה (בגלל העייפות ואורח החיים) וקשה לנו לעשות משהו אקטיבי על מנת לשנות את זה. אנחנו לוקחים כדורים, אנטיביוטיקה, תרופות אנטי פטרייתיות, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נוגדות חרדה, תרופות לבלוטת התריס, ושרשרת ארוכה של תוספי מזון אחרים לטיפול בתופעות לוואי הנגרמות על ידי התרופות. אנחנו מרגישים מותשים מכדי לעשות את מה שאנחנו צריכים לעשות כדי לשחרר את הלחץ הזה.
בקצרה? בעיות העיכול, חרדות, הרגלים ודפוסי מחשבה שקשה להפטר מהם, תחושה של תקיעות ועייפות, לפי הרפואה הסינית קשורות לטחול.
איך נחזק את הטחול?
אחת הדרכים הפשוטות ביותר לחיזוק הטחול היא על ידי קבלת החלטות תזונתיות. הן אבן היסוד בייצוב ואיזון פאזת האדמה. על ידי תמיכה בטחול, אנחנו יכולים לעזור להחזיר את האיזון ולהפחית תסמינים אחרים.
הטחול אוהב אוכל חמים (פירוק והטמעת המזון נעשה בקלות) ומעדיף טעם מתוק
(לא סוכר, אלא טעם טבעי מתוק כמו בתמר או שיבולת שועל). אנרגיית הטחול
נחלשת לרוב בעקבות לחץ, חרדות ותזונה לא נכונה בגלל פחמימות פשוטות מדי,
עודף של מוצרים מן החי, והרבה סוכרים.
פורמולות סיניות מסורתיות פועלות על הרעיון הבסיסי שצריך לתמוך ולחזק,
לייבש (במקרה שיש בעיה בהתמרה) ואף לחמם את הטחול.
כמה כללי חיזוק טחול:
אלה דברים שכל אחד יכול לעשות, אבל כדאי במיוחד לאלה מאיתנו שחשים
בחסר צ'י הטחול.
1. לאכול לאט, ללעוס היטב, ולאכול בזמנים קבועים בכל יום.
2. לא לשתות כמויות גדולות של נוזלים ביחד עם הארוחות. נוזלים מדללים
את חומצות הקיבה ומקשים בפירוק המזון. אפשר לשתות מים כדי לקחת תרופות
עם ארוחות, או כוס קטנה של תה עדיף ירוק.
2. להכניס מרקים ותבשילים חמים לתזונה באופן קבוע. מרקים חמים וירקות מבושלים קלים לגוף לעיכול.
3. דגש על תזונה המבוססת על ירקות. לצמצם או להוריד צריכת מזונות מעובדים, סוכר, חיטה. להכניס לפחות 50% ירקות בצלחת בכל ארוחה.
4. בחרו ארוחות קלות לעיכול. השתמשו בשילוב אוכל פשוט כדי להבטיח עיכול יעיל.
5. מומלץ לא לאכול מזון נא או קר, כמו גם משקאות קרים. המזון הנא קשה יותר לגוף לעיכול, במיוחד אם יש חולשת עיכול עקב מחלה, מעי רגיז, או מעי דולף. מזון נא מאלץ את הגוף ל"עבוד" קשה יותר כדי לחמם את האוכל לפני שהוא יכול להתעכל. משקאות קרים ואוכל קפוא (כמו גלידה) הם הלם למערכת העיכול. אבל כמו כל דבר, זה עניין של מינון והקשבה לגוף שלך.
6. כמויות קטנות של מאכלים מתוקים: תפוחים מבושלים, שזיפים, תאנים, דובדבנים, תמרים, מולסה, סירופ אורז חום. הטחול אוהב טעמים מתוקים, אבל חייב להשתמש במינון מוגבל.
7. מאכלים נוספים לחיזוק הטחול: דגנים מלאים - מבושלים היטב: שיבולת שועל, אורז בסמטי, קינואה.
8. אוכל מבושל, ירקות עמילניים: גזר לבן, בטטה, בטטה, סלק, גזר, כרוב, לפת, דלעת, קישוא. ירקות שורש חשובים במיוחד, הם ירקות בעלי כמויות גדולות של אנרגיה מרוכזת.
9. אפונה וקטניות: אפונה, חומוס, שעועית שחורה, שעועית אזוקי. תמיד כדאי להנביט את השעועית כמה שעות (אפילו ללילה) במים לפני הבישול לשיפור העיכול.
10. ירקות ותבלינים חריפים: שומר, ג'ינג'ר, אגוז מוסקט, קינמון, פלפל שחור, כרישה, בצל, שום, אגוז מוסקט, עירית. ירקות ותבלינים אלו מאוד תומכים בעיכול.
כמו כל דבר, המלצות תזונתיות יש להתחיל במתינות. יותר מדי מכל סוג אחד של מזון יכול להפר את האיזון. עבור אלה מאיתנו עם רגישויות נוספות, כדאי להתיעץ עם איש מקצוע.
למשל סוכרים יכולים להחליש את המערכת החיסונית וגם יכולים להזין חיידקים לא רצויים, ובכך מנטרלים את האיכויות לחיזוק טחול של המאכלים המתוקים, ונגרמה בעיה חדשה, המכונה ברפואה סינית לחות. לחות היא גורם להרבה מחלות, כמו קנדידה או גורם מוביל לחוסר איזון חיידקי/פטרייתי.
עבור אלה מאיתנו היותר לחותיים יש מאכלים שעוזרים לייבש אותה:
זרעים: אמרנט, שיפון, תירס, דוחן
שעועית: שעועית אזוקי, שעועית מנג
ירקות: סלרי, חסה, דלעת, בצל ירוק, לפת, קולורבי
עשבי תיבול ותבלינים: פלפל, דבש גולמי, קמומיל, טימין, כורכום
התכנים המופעים באתר אינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי וכל מטרתם לספק מידע ובשום מקרה אינם בגדר המלצה או עצה רפואית ו/או חוות דעת רפואית מקצועית. התכנים המופעים באתר נועדו להרחבת הידע האישי של המשתמשים ואין לראות בהם תחליף להתייעצות עם רופא מומחה. בכל מקרה יש לפנות לקבלת חוות דעת של רופא מוסמך לפני קבלת טיפול ו/או שימוש בתכשיר רפואי כלשהו.
